به گزارش مرکز خبر حوزه، دکتر اعتصامی از کارشناسان آموزش و پرورش طی سخنانی در این کارگاه که در خانه معلم قم برگزار شد، با اشاره به رابطه علم و دین، اظهارداشت: منظور از علم در رابطه علم و دین، علم تجربی نیست، بلکه منظور از علم تلاشی است که بشر از طریق تعقل و تفکر انجام می دهد و پس از آن به معارفی دست پیدا می کند.
وی با اشاره به این نوع از معارف، افزود: این معارف از یک سو سنخیت علوم تجربی را دارند و از سوی دیگر مجموعه دانش های بشری را شامل می شوند.
این کارشناس آموزش و پرورش ادامه داد: تعقل انسانی فعالیتی نظام مند انجام می دهد که مجهولات خود را به معلومات تبدیل می کند؛ این فعالیت نظام مند در منطق تفکر نامیده می شود.
وی ادامه داد: گاهی این تعقل از طریق استدلال های تجربی است که منجر به علوم تجربی می شود و گاهی از طریق استدلال های قیاسی است که برای مواردی که امکان تجربه ندارد، استفاده می شود مانند مسائلی همچون ماوراء و اثبات خدا که اهمیت بسیاری دارد.
اعتصامی در ادامه با اشاره به اینکه دو نوع علوم نظری و عملی وجود دارد، گفت: یک نوع علوم نظری و عملی که از دین بر گرفته شده، نوع دیگر علوم تجربی که این دو نوع با هم مرتبط هستند؛ بنابراین آنچه از طریق علم بدست می آید با دین منافاتی ندارد.
وی ادامه داد: آنچه بشر به عنوان علم بدست می آورد، خود بخشی از دین و حتی منبعی از منابع دینی است که این بخش همان حکمت عملی وعلمی را تشکیل می دهد.
*تفاوت تفکر اسلامی با سکولاریزم
اعتصامی در پایان با اشاره به تفاوت اصلی تفکر اسلامی با تفکر سکولاریزم در مقوله علم و دین خاطرنشان کرد: در دیدگاه سکولار بین عقل و دین تضاد وجود دارد و هرچه به سمت عقل گرایی حرکت کنید راه برای ایمان به خدا بسته تر می شود و ایمان دینی در نگاه سکولار بر مبنای قلب و محبت است و راهی به عقل ندارد، ولی در تفکر اسلامی عقل یکی از منابع دین است و یکی از مهمترین ابزار شناخت دین محسوب می شود.